Jumppakuvaukset

Jumpat ovat pääsääntöisesti MUOKKAUSJUMPPAA, eli vaihtelevaa treeniä välinein ja ilman; alkulämmittely ja lihaskuntoharjoitukset, mukana myös tasapainoharjoituksia ja rauhoittavia osioita. Lopussa useimmiten myös kunnon venytykset. Jos sinulla on terveyspulmia tai liikuntarajoitteita, konsultoi omalääkäriäsi muokkausteemojen soveltuvuudesta sinulle. TEHOMUOKKAUKSESSA tarjotaan myös haasteellisia liikeversioita ja pidempiä suoritusaikoja liikesarjoille; tavoitteena vahvistaa lihaksia ja lisätä voimaa ja kestävyyttä monipuolisesti - myös omia rajoja kokeillen. Ryhmään on tervetulleita kaiken kuntoiset jumpparit! ! Liikesuorituksia voi keventää, lyhentää ja soveltaa oman peruskunnon mukaisesti. Ohjaaja antaa salilla suoritusvaihtoehtoja valittavaksi – myös kesken liikkeen tekemisen voi vaihtaa kevyemmästä raskaampaan tai raskaammasta kevyempään liikeversioon Lue lisää alla olevasta listasta.

Teemasta riippuen painotukset eri tunneilla ovat erilaisia.  Mm. raajatreenissä, keskivartalotreenissä ja vatsapepussa keskitytään lämmittelyn jälkeen tietyn osa-alueen vahvistamiseen monipuolisin lihaskuntoliikkein. Kohdennettu, pitkäkestoinen harjoittelu haastaa kokeilemaan omia rajoja, voimaa ja kestävyyttä.

Ohjelmassa on myös kehonhallintaa ja liikkuvuutta painottavia jumppia. Alla listattuna eri teemoja aakkosjärjestyksessä. Jos venyttely mainitaan jumppateeman yhteydessä erillisenä, venyttelyä painotetaan erikseen ja keskitytään treeniosion lisäksi kehoa huoltaviin pitempikestoisiin venytyksiin.

INTERVALLI

Intervallissa vuorotellaan sykkeenkohotusjaksoja sekä lihaskuntorutistuksia tarkan aikataulutuksen ja suunnitelman mukaisesti. Kaikki lihasryhmät saavat harjoitusta.

KEPPIJUMPPA

Monipuolinen muokkaustunti käyttäen keppiä välineenä sekä lämmittelyssä, lihaskuntoliikkeissä, tasapainoissa että venyttelyissä. Tehoa keppiharjoitteisiin saadaan käyttämällä kuminauhaa joissakin liikkeissä. Kepin ja kuminauhan saa lainaksi Naisjaostolta.

KUMINAUHAJUMPPA

Muokkaustunti käyttäen kuminauhoja lihaskuntoliikkeiden tehostajana.

KUNTOLENTOPALLO

Kuntoa ylläpitävät pelitreenit sopivat sekä miehille että naisille. Ei kilpailullisia tavoitteita.

KUNTOPIIRI

Kuntopiirissä voidaan liikkua joko kiertäen salissa pienissä ryhmissä eri kohteesta toiseen tai tehden liikkeet omalla paikalla. Kuntopiiriharjoittelu voidaan tehdä välineillä tai ilman. Useimmiten treenataan lämmittelyn jälkeen 8-10 liikettä, yleensä 30-60 sekunnin ajan kutakin, omassa tahdissa ohjaajan toimiessa ajanottajana. Treenikierroksia on kolme, joiden aikana voi itse säädellä tahtia ja siten rasitusta. Lopuksi palauttavat venyttelyt.

KÄSIPAINOJUMPPA

Muokkaustunti koko keholle, pääpaino ylävartalossa. Reippaan alkulämmittelyn jälkeen lihaskunto-osio ja lopuksi venyttelyt. HUOM! Tunnille omat käsipainot mukaan (1-2 kg).

LATINOMIX

Latinomix on aerobinen tunti, jossa liikutaan pääasiassa latinorytmien säestyksellä. Tunnilla yhdistyvät helpot koreografiat ja lihaskunto. Tunti on sekä tehokas että hauska ja perusajatuksena on liikunnan ilo. Tule nauttimaan fiiliksestä ja anna vartalon tehdä töitä mukavassa menossa, jossa syke nousee ja hiki virtaa.

MINUUTTIJUMPPA

Minuuttijumppa on kuntopiiriharjoitus, joka tehdään omalla paikalla pysyen. Tehdään erilaisia lihasharjoitteita reippaaseen tahtiin n. minuutti kerrallaan.

NOPPAJUMPPA

Hauska treenimuoto, jossa sattumalla on sanottavansa ja kaikki osallistujat pääsevät onnettareksi. Noppa määrittelee paitsi lihasryhmän liikepankista treeniliikkeen, myös sen, kuinka pitkään liikettä tehdään. Lopuksi palauttavat venyttelyt .

PILATES

Pilates-tunnilla keskitytään keskivartalon syvien lihasten aktivoimiseen ja voimistamiseen sekä tehdään rangan liikkuvuuteen vaikuttavia harjoituksia. Osana tehokasta harjoitusta on hengitykseen keskittyminen. Pilates-harjoittelu kehittää koordinaatiokykyä ja tasapainoa sekä lisää kehotietoisuutta. Tunti sopii kaikille.

PUTKIRULLAUS

Kehonhuoltoa, venytellen ja hieroen lihaksia jumppaputkella, rauhallisen musiikin tahdissa, ohjaajan tarkkojen ohjeiden mukaan. Rullaukseen on tuotava mukana oma putki. Kovuusaste kannattaa valita kokeillen, omaa kivunsietokykyä kuunnellen. Lihakset tottuvat rullaukseen, kunhan tekee sitä silloin tällöin myös kotona. Rullausosuuden aikana helpotetaan kireyksiä koko kehon päälihaksissa.

Rullan lainaamista voit tiedustella: pirvi.naisjaosto@gmail.com. HUOM! Kyselyt hyvissä ajoin ennen jumppaa.

SOFTPALLOJUMPPA

Softpallojumppa toteutetaan rauhallista musiikkia myötäillen. Lämmittelyssä, lihaskuntoliikkeissä ja venyttelyissä käytetään välineenä pehmeätä pilatespalloa (halkaisija n. 20 cm). Ohjaaja tuo pallot. Halutessasi voit tuoda myös oman pallon.

TEHOMUOKKAUS

Monipuolisesti välineitä hyödyntävää kiertoharjoittelua. Liikkeet tehdään aikarajoitteisesti omassa tahdissa, ei samanaikaisesti koko ryhmän kanssa. Tunnin alussa peruslämmittely ja lopuksi venyttelyt. Sopii sekä miehille että naisille. Suositeltavat käsipainot 2-4 kg nilkkapainot 0,75-1 kg omasta lähtötasosta riippuen. Tärkeintä on pysyä liikkeessä. Omaa suoritusta ei ole tarkoitus vertailla toisten suorituksiin, oikea tekniikka ja hyvä laatu on tärkeämpää kuin toistojen määrä. Siksi liikkeiden suorittamisessa annetaan sekuntikellolla suoritusaika, eikä ohjaaja tahdita tempoa suorituskertoja laskemalla, joten kaikkien ei tarvitse tehdä yhtä monta toistoa. Venyttelyosuus tehomuokkauksessa on lyhyempi kuin perusmuokkauksessa. Tehomuokkauksessa oman kehon kuuntelu on erittäin toivottavaa. Palkitsevaa on tietenkin huomata oma vahvistuminen ja kehittyminen; sinnikkäällä harjoittelulla kunnon kohoamista ei voi välttää :-)

TEHOTREENI JÄTTIPALLOLLA

Lämmittelyn jälkeen tehdään haastavia lihaskunto- ja tasapainoharjoitteita pääsääntöisesti jumpparin omaa Jättipalloa (halkaisija 65-75 cm) hyödyntäen ja lopuksi venytellään. Tunneilla käytetään vaihtelevasti myös muita välineitä. Aikaisempi kokemus pallojumpasta ei ole välttämätön. Huom. koululla ei ole säilytysmahdollisuutta palloille, joten oma pallo kuljetettava mukana (esim. puolityhjänä, jos kulkee salille kävellen/pyörällä). Pallo on ajoissa ennen jumpan alkua pumpattava täyteen. Ohjaajalta saa lainaksi käsipumpun sekä liukuesteen, jota käytetään joissakin liikkeissä pallon alla.

Pallon lainaamista voit tiedustella: pirvi.naisjaosto@gmail.com. HUOM! Kyselyt hyvissä ajoin ennen jumppaa.

VATSA-PEPPU

Lämmittelyn jälkeen treenataan pääasiassa vatsan ja pakaroiden lihaksia monipuolisesti. Lopuksi palauttavat venytykset.

VILLASUKKAJUMPPA

Villasukkajumpassa ei hypitä! Se on mukavaa ja varsin tehokasta liukumista rauhalliseen tahtiin, ja takuuvarmasti haastaa koko kehoa ~ tasapainoa, kehonhallintaa ja voimaa. Liikkeet tehdään oman kehon painoa hyödyntäen. Voit jättää kengät kotiin, koko tunti jumpataan sukkasillaan.  Sekä käsiin että jalkoihin tarvitaan villasukat, joissa ei ole liukuesteitä. Ota siis mukaan kaksi paria!

ÄIJÄJUMPPA

Äijäjumppa on Kaikkein Miesten iloinen Kohtaamispaikka ikään, kokoon ja kuntoon katsomatta! Selkeää, vaihtelevaa mutta haasteellista treeniä musiikin tahdissa kaikille lihasryhmille. Jokainen treenaa oman kuntonsa mukaan. Varusteena oma treenimatto, vesipullo, sisäurheilukengät, joustavat vaatteet ja repullinen huumoria.